DR. HALDUN ERSEN EDİTÖRLÜĞÜNDE VE KONUSUNUN UZMANI 9 YAZAR İLE BİRLİKTE “HER YÖNÜYLE KENTSEL DÖNÜŞÜM” ADLI KİTAP YAYINLANDI
Dr. Haldun Ersen editörlüğünde ve konusunun uzmanı 9 yazar ile birlikte (Prof. Dr. Ali Hepşen, Dr. Av. Ali Yüksel, Yüksek Mimar Pervin Kınık, Dr. Berk Ünsal, Erol Dalgıç, Yüksek Şehir Plancısı Ali Kemal Şahinsoy, Yüksek İnşaat Mühendisi Abdurrahman Keleş, Şehir Plancısı Murat Ayan, Dr. Durmuş Akkaya’ nın) katkıları ile “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm” adlı kitap OnOn Ajans tarafından bir Kentsev eseri olarak yayınlandı.
Kentsel Dönüşüm; 2012 yılında çıkan 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun ile, kentteki afet riski taşıyan alanların belirlenip, sağlıklı ve de daha yaşanılabilir hale getirilmesidir. Kanun, Türkiye’nin her tarafındaki kent ve köylerdeki ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma riski taşıyan binaların devletin sağladığı yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç – vergi avantajlarını da kullanarak yeniden yapılmasını öngörmektedir.
Türkiye’ de 31 milyon bağımsız bölümün olduğu ve bu bunların yaklaşık 17 milyonunun riskli olduğu düşünülmektedir. Bu çerçevede yaklaşık 50 milyon insanın risk altında olduğunu düşünürsek bu ülkemiz açısından çok büyük bir ulusal risk ve beka sorunudur. Kentsel dönüşümün en önemli amacının kazan-kazan olduğunu düşünürsek; “yalnız ben kazanayım!” diyen herkesin aslında kaybedeceği bir projedir. Bundan dolayı herkesin kazanabileceği bir ortam yaratılması gerekmektedir. Kentsel dönüşüm ancak bu şekilde maksimize edilebilir.
Kısaca kentsel dönüşümle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü tamamlamış binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Kentsel dönüşüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması yanında, sosyal donatı alanları gibi insani ihtiyaçların karşılanmasını da içermektedir.
Kentsel Dönüşüm birçok disiplini içinde barındıran (Hukuk, Değerleme, Şehir Planlama, Harita Mühendisliği, İnşaat, Mimarlık, Kentsel Dönüşüm Danışmanlığı, Zemin Etüdü, Halkla İlişkiler ve Uzlaşma) bir sistemdir. Bu sistemin tüm fonksiyonlarını bir araya getiren bu kitap okuyucuların tüm yönleriyle Kentsel Dönüşümü anlamalarını ve içselleştirmelerini hedeflemektedir.
Risk altındaki 50 milyon insanımızın ve gelecek nesillerimizin güvenle yaşayabileceği binalar ve şehirler geliştirmek amacıyla kaleme alınan bu kitap, kentsel dönüşümün bileşenleri olan kat maliklerini, hak sahiplerini, gayrimenkul geliştiricileri, yerel yönetimleri, şehir plancılarını, inşaat mühendislerini, avukatları, mimarları, harita mühendislerini, gayrimenkul danışmanlarını, gayrimenkul değerleme uzmanlarını, sektörel sivil toplum kuruluşlarını her yönüyle kentsel dönüşümü ele almaktadır