ANDREW LEES’İN KALEME ALDIĞI “ŞEHİRLERİN TARİHİ” İNKILÂP KİTABEVİ İMZASIYLA RAFLARDA!
Andrew Lees’in kaleme aldığı “The City A World History” kitabı, Tuğba Bektaş Sünnetci tarafından çevrilerek “Şehirlerin Tarihi” ismiyle raflardaki yerini aldı. İnkılâp Kitabevi imzası taşıyan “Şehirlerin Tarihi”, giderek iletişimi artan şehirlere ve bu iletişimin getirdiği sorunlara değiniyor.
“Şehirlerin Tarihi”, M.Ö. 4. bin yılın ortalarında oluşmaya başlayan şehirlerin, 21. yüzyıla gelindiğinde devam eden hızlı gelişim ve değişimine ışık tutuyor. Aynı anda dünyanın pek çok yerinde birbirinden bağımsız olarak kurulan şehirler, birbirleriyle iletişime geçip etkileşimleri artarken, şehirlerdeki gelişmeler insanları da aynı oranda değiştiriyor. Medeniyetin gelişmesine öncülük eden bu değişimleri konu alan Andrew Lees, şehirleşmenin artı ve eksilerini bir arada veriyor.
İnkılâp Kitabevi imzasıyla okurların beğenisine sunulan “Şehirlerin Tarihi”, şehirleşmenin ve bir arada yaşamanın ortaya çıkardığı halk sağlığı, güvenlik, sosyal davranış gibi konularda yaşanan ve yaşanabilecek olan sorunları ele alıyor. Andrew Lees, “Şehirlerin Tarihi” kitabında antik çağlardan 21. yüzyıla dek kentlerin yükselişini ve gelişim hikâyelerini büyük bir titizlikle işliyor.
Kitap Hakkında
“İlk şehirler, M.Ö. 4. bin yılın ortalarından başlayarak, dünyanın çeşitli yerlerinde çoğunlukla birbirinden bağımsız olarak ortaya çıktı ve bazı aksiliklere rağmen, büyümeleri günümüze kadar devam etti. Şehirler, kırsal kesimden, sakinleri öncekilerden ve kırsal çağdaşlarından oldukça farklı koşullar altında yaşayan yeni insan yerleşim biçimleri olarak ortaya çıktı. Uzun zamandır dünya nüfusunun sadece küçük bir azınlığını barındırdıkları gerçeğine rağmen, doğdukları toplumlar üzerinde derin etkileri oldu.”
Şehirlerin Tarihi, antik çağlardan 21. yüzyıla kadar kentsel merkezlerin yükselişi ve gelişiminin hikâyesini anlatıyor. M.Ö. 4. bin yılda Yakın Doğu’daki ilk şehirlerin kurulmasıyla başlar ve Hindistan’daki İndus Nehri Vadisi’ndeki kentsel büyümenin yanı sıra Mısır ve Akdeniz’i çevreleyen bölgeleri incelemeye devam eder. Atina, İskenderiye ve Roma hem siyasi hem de kültürel olarak öne çıkar. Batıda Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla birlikte Avrupa şehirleri uzun bir zayıflama ve gerileme dönemine girmiştir.
Yazar Hakkında
Andrew Lees, Camden’deki Rutgers Üniversitesi’nde Seçkin Tarih Profesörüdür. Cities and the Making of Modern Europe, 1750–1914 (2007), Cities, Sin, and Social Reform in Imperial Germany (2002), Cities Perceived: Urban Society in European and American Thought, 1820–1940 (1985), ve Revolution and Reflection: Intellectual Change in Germany during the 1850s (1974) kitaplarının yazarıdır. Character Is Destiny: The Autobiography of Alice Salomon, 1872–1948 (2004), The Rise of Urban Britain (1985) ve The Urbanization of European Society in the Nineteenth Century (1976) kitaplarının editörüdür.
Çevirmen Hakkında
Tuğba Bektaş Sünnetci, YORK Uluslararası Tercüme, profesyonel çeviri alanında faaliyet gösteren bir yeminli tercümandır. Çalışmaları daha çok akademik ve medikal çeviri üzerinde odaklanmıştır. Bu alanda çok sayıda kitap çevirisi projesinde yer almıştır.
Künye
Tür: Tarih
Çevirmen: Tuğba Bektaş Sünnetci
Yayın Direktörü: Gülşen İşeri
Editör: Kadriye Kızıl Güzelkan
Kapak Tasarım: Gilas Coşkun
Sayfa Tasarım: Şenol Alanbay
Sayfa Sayısı: 156
Ebat: 16,5 x 23,5
Kâğıt/ İç Baskı: III. Hamur Enzo, 52 gr
Cilt/ Kapak: Amerikan Bristol 230 gr