Ofist’ten İç Mekanlarda Sıradanlığı Bozan Kurgu: Tam Pendik
Pendik’in merkezinde SET-UP İnşaat yatırımıyla hayata geçirilen TAM Pendik projesinin satış ofisi ve örnek daire tasarımlarının yanı sıra, tüm ortak kullanım alanlarının iç mimari projeleri ve konut bloklarının cephe düzenlemeleri, İstanbul merkezli ödüllü iç mimarlık ve tasarım stüdyosu Ofist’in, bağlamları yok saymayan, çağdaş ve kullanıcı odaklı yaklaşımıyla biçimleniyor.
Ulusal ve uluslararası platformda birçok ödüllü iç mekan tasarımına imza atan İç Mimar Yasemin Arpaç ve İç Mimar Sabahattin Emir kuruculuğundaki Ofist, Pendik’in merkezinde SET-UP İnşaat yatırımıyla hayata geçirilen ve fonksiyonel detayları ve akıllı sistemleriyle ayrıcalıklı bir yaşam sunan TAM Pendik projesinin satış ofisi ve örnek daire tasarımlarının yanısıra tüm ortak kullanım alanlarının iç mekan tasarımlarına ve konut bloklarının cephe düzenlemelerine imza atıyor.
Ele aldıkları tüm projeleri, içerisinde bulundukları zaman ve mekan çerçevesinde değerlendirip yaratıcı çözümler geliştiren ve iç mimariye ‘dekore etme’nin çok ötesinde, strüktürel ve mimari açıdan yaklaşan Ofist ekibi, Tam Pendik projesinin iç mekan ve cephe tasarımlarında aklın yolundan şaşmadan, çok daha karakterli ve özgün bir tasarım elde etmeyi hedeflemiş.
Yeni yapılmakta olan binaların bir çoğunun ekonomik nedenlerle tasarım ve projesine fazla mesai harcanmadan, riske girmeden, denenmiş ve kabul görmüşü tekrarlayarak, alışılagelmiş renk, doku ve malzemelerle üretildiğini düşünen tasarımcılar, TAM Pendik projesinde malzeme, doku ve renkleri bilinen detay ve kombinasyonların dışında kurgulayarak farklı bir bakış açısı getiren ve artı değer üreten, özgün bir tasarıma imza atmış.
17.000 m²’lik inşaat alanında, 2+1 ve 3+1 daire tiplerinde toplam 129 konut biriminden oluşan ve 2018 yılında tamamlanması planlanan TAM Pendik projesi, önerdiği sosyal olanaklarla kullanıcıları bireysellikten uzak bir yaşama davet ediyor. Projenin satış ofisi, örnek daireleri, daire içleri ve cephelerinin yanısıra, ortak kullanıma açık çocuk oyun alanları, spor alanı ve sinema-playstation odalarını da tasarlayan Ofist, proje kapsamında tüm birimlerde doğal malzeme kullanımına özel önem göstermiş.
OFİST Hakkında:
2004 yılında İç Mimar ve Tasarımcı, Yasemin Arpaç ve Sabahattin Emir tarafından Tünel, Pera’da kurulan, 2013 yılından bu yana da çalışmalarını Karaköy’deki ofisinde sürdüren Ofist, İstanbul gibi, üzerinde yeşertip yaşattığı tüm kültürlerin derin izlerini hala tüm meydan, sokak, bina ve insanlarında görebildiğimiz bir şehirde yaşamanın getirdiği zenginliğin ve aynı zamanda da sorumlulukların farkında olarak tasarım yapıyor.
Sorunun (ihtiyacın) tanımlanmasından, ürünün (mekanın) kullanım ömrünün sonuna kadar geçen zaman Ofist için bir süreci ifade eder ve bu süreç bir bütün olarak algılanmalıdır. Ofistbu sürecin, önemli bir parçası da olsa, sadece bir ‘parçası’ olduğunu düşünüyor.
İşini, profesyonelleşmenin getirdiği yabancılaşma tuzağına düşmeden yapmak için çabalayan Ofist, her projenin kendine özgü koşulları ve doğruları olduğuna inanıyor; yeri geldiğindekullanmak üzere önceden hazırlanmış çözüm kalıplarına başvurmuyor.
Projeleri içinde bulundukları zaman ve mekanlara ait çözümler üretmek amacıyla ele alanOfist konut, showroom, mağaza, fuar standı, kafe, restoran, bar, sinema, otel, ofis iç mekanları ve ürün tasarımları gibi farklı sektörlerden projeler üzerinde çalışıyor.
2005 Interior Design Turkey yarışmasında, “Sosyal Aktivite Mekanları” ve “Alışveriş Mekanları” kategorilerinde iki ayrı projesi ile birincilik ve ikincilik ödülleri bulunan Ofist, Karaköy Loft projesi ile “Annual Residential Space Award” kategorisinde 2015 Modern Decoration International Media Award ödülünü aldı ve WIN Awards 2015‘te “Residential Interiors” kategorisinde finalist oldu.
Ofist‘in Y Evi projesi ise dünyanın en çok tıklanan mimarlık ve tasarım portali olan Archilovers’da 2015 yılı boyunca yayınlanan 50 bin proje içinde en sevilen projelerden biri seçilerek “Best on Archilovers 2015” ödülünü almaya hak kazandı.
Ofist‘in son dönemde medyada en çok ilgi gören işlerinden biri olan ve Alman GQ dergisi tarafından “Rüya Ev” olarak nitelendirilen Karaköy Loft, farklı ülkelerin tasarım ve mimarlık yayınlarından 40’a yakın dergide ve 100’ün üzerinde portalde yer alarak tüm dünyada tasarım fenomeni haline geldi. Karaköy Loft, ayrıca Alman Gestalten yayınevi tarafından hazırlanan “Kitchen Living”, İsviçreli Braun Publishing’in yayınladığı “Concrete-Pure. Strong. Suprising”, İspanyol Loft Publications tarafından yayınlanan “Apartments, Lofts and Penthouses“, Artpower Culture Development Co., Ltd. Yayını “Loft Residences” ve BySpace International Press Publishing tarafından yayınlanan “International Interior Design&Decoration” kitaplarında da kendine yer buldu.