Türkiye’ye gelen Körfezli yatırımcıları için risk
Türkiye’ye gelen Körfezli yatırımcıların yanıltılmasını eleştiren JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, “Çok tehlikeli bir süreçteyiz. 3 kelime Arapça bilen kendini emlak uzmanı olarak tanıtıyor. Yatırımcı gerçekdışı vaatlerle kandırılmamalı. Bu ayağımıza kurşun sıkmak olur” dedi.
KÖRFEZLİ yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin sürdüğünü belirten uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi JLL’nin Türkiye Başkanı Avi Alkaş, bu süreçte büyük bir risk olduğuna dikkat çekti. Aracı kurum ya da kişilerin yatırımcıların gerçek dışı vaatlerle kandırdığını belirten Alkaş, “Çok tehlikeli bir süreçteyiz. Körfezden gelen yatırımcıların kötü niyetli kişilerde yanlış yönlendirildiğini görüyor, duyuyoruz. Cebinde 3 kuruş parası olmayan kişiler bu işe girdi. 3 kelime Arapça bilen uzmanım diyor. Şişmiş vaatlerle yatırımcılar yanlış yönlendiriliyor. Kapalıçarşı’da 10 bin dolarlık halıyı 100 bin dolara satınca ‘halıcı Hüseyin bizi dolandırdı’ denmiyor, ‘Türkiye dolandırdı’ oluyor. Gayrimenkulde de böyle. Bu ayağımıza kurşun sıkmak, bindiğimiz dalı kesmek olur” dedi. Benzer bir sorunun perakende sektöründe de yaşandığını belirten Alkaş, Türkiye’den yüklü alışveriş yapan yatırımcıların vergi iadesi alırken zor durumda bırakıldığını ifade etti .
ORTADOĞU ÜLKESİ ALGISI
Türkiye’ye yurtdışında olumsuz bir bakış açısı olduğunu belirten Alkaş, “Türkiye algısı hiç iyi değil. Bırakın ülkeyi pazarlamayı, bir savaş ülkesi görünümü arz ediyoruz. Koşarak bir Ortadoğu ülkesi görünümüne gidiyoruz” dedi. Bu algının aksine Türkiye’nin ve özellikle de İstanbul’un önemli bir potansiyel taşıdığını belirten Alkaş, bunu anlatmak için ‘Dünya Sahnesinde İstanbul’ raporu hazırladıklarını dile getirdi. İstanbul ‘un Londra, Moskova ve Paris ile Avrupa’nın en büyük 4 mega şehri arasında yer aldığını söyleyen Alkaş, İstanbul’un satın alma paritesine göre hesaplanan ekonomik büyüklüğünün 400 milyar dolara ulaştığını belirtti. İstanbul’un Ticari Cazibe Endeksi’ne göre de dünyanın en önemli 20 iş merkezi arasında yer aldığını belirten Alkaş, şehrin bir inovasyon merkezi olma yolunda ilerlediğine de dikkat çekti.
Altyapı projeleri ile öne çıkacağız
İSTANBUL’un altyapı ve ulaştırma yatırımlarına değinen Avi Alkaş, Marmaray, Avrasya Tüneli, üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, hızlı tren, metro gibi ulaştırma projelerinin İstanbul’u gelecekte birçok alanda ön plana çıkaracağını söyledi. İstanbul’un perakende pazarında küresel anlamda 2030 yılına kadar dünyanın ilk 10 şehri arasına gireceğini söyleyen Alkaş, yeni markaların şehre gelmesi gerektiğinin altını çizdi. İstanbul’un lojistikte 8.5 milyon metrekare alana sahip olduğunu, 1 milyon metrekare alanın da inşa halinde bulunduğu belirten Alkaş, “İstanbul, dünyanın en fazla ziyaret edilen beşinci şehri. Konferans, etkinlik, fuar alanında 9’uncu sırada yer alıyor. 480 otel işletmesi, 49 bin oda var. 2017 sonunda 56 bin odaya çıkacak. 2020’ye kadar A sınıfı ofis arzı 7 milyon metrekareyi bulacak” dedi.
Moskova’nın 10’da 1’iyiz
AVİ Alkaş, “Dünya Sahnesinde İstanbul” araştırmasına göre İstanbul’un, dünyanın en büyük iş merkezleri ve gayrimenkul pazarları olarak tanımlanan 30 şehir içinde 20’nci olduğunu da belirtti. Potansiyeline karşın İstanbul’un gelişen dünya şehirlerinin gerisinde olduğunu söyleyen Alkaş, “İstanbul’daki alım satım hacmi Moskova’nın 10’da 1’i, Sao Paulo’nun yarısı. Son 3 yılda şehirde 2 milyar dolarlık ticari gayrimenkul yatırım işlemi gerçekleşti. 5 yılın ortalaması ise yıllık 500 milyon dolar. Jeopolitik belirsizlik, finansal kaynaklara limitli erişim, imar planı sorunu ve şeffaf olmayan uygulamalar bu olumsuz tabloda etkili oluyor” dedi. Alkaş “Yatırım için 6 hükümet fonuna araştırma yapıyoruz. Norveçli bir fona araştırma yapıyoruz. Singapurlular da yatırım için kararlılar. Hala para girişi var” dedi.
Gülistan Alagöz / Hürriyet