“Tarım Dönüşümünde Kadın ve Erkek Çiftçilerin Yeteneklerine ve Enerjilerine İhtiyaç Var”
Boğaziçi Üniversitesi Tarım Platformu olarak “Tarım ve Gıda Değer Zinciri Zirvesi’nin ikincisinde konuşan PepsiCo Kıdemli Başkan Yardımcısı Ümran Beba, Tarımı dönüştürmek ve daha sürdürülebilir bir gıda sistemini desteklemek için tüm çiftçilerin yeteneklerine ve enerjisine ihtiyaç olduğunu belirtti.
Beba, “Dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olan PepsiCo olarak gelişmekte olan ülkelerin tarımsal işgücünün yüzde 43’ünü temsil eden kadınları bu alanda da desteklemeyi sürdürüyoruz. PepsiCo Vakfı ile bir parçası olduğumuz “She Feeds the World” girişimi sayesinde dünyadaki yaklaşık beş milyon kadın çiftçiye ve ailelerine; mahsul verimini, geliri ve besinlere erişimi artırmalarına yardımcı olmak üzere eğitim ve ekonomik destek veriyoruz” dedi.
İstanbul, 25 Şubat 2020 – Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden PepsiCo, “Fayda Gözeterek Kazanma” yaklaşımı kapsamında “tarım alanındaki yatırımlarını büyütmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olan PepsiCo, yiyecek ve içeceklerini üretmek için 60 ülkeden tedarik edilen 25’ten fazla farklı mahsul kullanıyor ve tarımsal tedarik zincirinin tamamında yüz binden fazla iş gücünü destekliyor.
PepsiCo Kıdemli Başkan Yardımcısı Ümran Beba, Boğaziçi Üniversitesi Tarım Platformu tarafından düzenlenen “Tarım ve Gıda Değer Zinciri Zirvesi’ne konuşmacı oldu. Zirve’de yaptığı konuşmada Ümran Beba; “Endüstrinin iklim değişikliği, kaynak kıtlığı ve yetersiz beslenme gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu, daha sürdürülebilir bir gıda sistemi kurarak bu zorlukların üstesinden gelme konusunda PepsiCo da dahil olmak üzere sektörün tüm paydaşlarına önemli bir rol düştüğünü ifade etti.Kendisinin de 2010 – 2013 yılları arasında PepsiCo Asya Pasifik Bölgesi Başkanı olarak 8.000’den fazla çiftçiyle çalıştığını belirten Beba, “PepsiCo’nun daha sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturma yolunda ilerlemesinde teknolojinin çok önemli bir rol üstlendiğini söyleyebilirim. Örneğin, Avrupa’da PepsiCo, Cambridge Üniversitesi ile ortaklaşa hayata geçirilen i-crop adlı bir tarım yazılımı ile 2025 yılına kadar, yüksek su riski olan bölgelerdeki doğrudan tarımsal tedarik zincirimizde su kullanım verimliliğini yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’de şu anda çalışma aşamasında olan birçok projemiz var. Anadolu’daki tarlalarımızın %10’unda, bitki hastalıklarını tahmin etmemizi sağlayan ve bize tedavi seçenekleri sunan Erken Uyarı Sistemlerini uygulamaya koyduk. Uydu arazi takip sistemlerimizle, patates tarlalarımızdaki nemi, bitki büyümesini ve diğer unsurları izleyebiliyoruz. CropTrak sistemimizle tohum ekiminden hasat çalışmalarına kadar yüzde 100 izlenebilirlik sağlıyoruz. Yine ilk kez kullandığımız “İzleme ve Takip” sistemimiz sayesinde, PepsiCo’nun Anadolu bölgesindeki Türkiye Tarım Depolarının yüzde 25’inin stok yönetimini en iyi şekilde yapabiliyoruz” dedi.
“She Feeds the World” programı kapsamında 5 milyon kadın çiftçiyi destekleniyor
Çeşitlilik ve Dahil Etme Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak, dünyadaki kadın çiftçileri desteklemek konusuna özellikle odaklandığını dile getiren Ümran Beba, “PepsiCo’da, tarımı dönüştürmek ve daha sürdürülebilir bir gıda sistemini desteklemek için tüm çiftçilerin yeteneklerine ve enerjisine ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. Gelişmekte olan ülkelerde, kadınlar tarımsal işgücünün yüzde 43’ünü temsil ediyor. Bu nedenle kadınların da tarım konusunda ciddi bir şekilde desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda Mart 2019’da, PepsiCo Vakfı aracılığıyla, “She Feeds the World” girişiminin bir parçası olarak, önde gelen insani yardım kuruluşu CARE ile 18,2 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Bu program sayesinde, dünyadaki yaklaşık beş milyon kadın çiftçi ve aileleri, mahsul verimini, geliri ve besinlere erişimi artırmalarına yardımcı olmak üzere eğitim ve ekonomik destek alacaklar. Tarımı dönüştürmek ve daha sürdürülebilir bir gıda sistemini desteklemek için tüm çiftçilerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.