Konut Almayı Kolaylaştıran Yeni Girişim: RUUF

Konut satın alma sürecinde peşinatı veya yeterli birikimi olmayan tüketiciye kolaylık sağlayan yeni bir finansal model hayata geçiyor. Peşinat birikimi olmayanlar RUUf ile kendi konutlarına erişebilecek…
Gayrimenkul sektörü özelinde hizmet vermek amacıyla yeni bir finansal teknoloji girişimi olan RUUF’u odağımıza aldık. Eurasia Proptech İnitiative’in 24 Mart’ta düzenlediği “Ulaşılabilir Gayrimenkul Modelleri” panelinde, şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Mert Peksevin’den RUUF’u ilk olarak dinlemiştik. Girişimin iş modelini detaylandırmak ve sektör takipçilerine sunmak amacıyla RUUF Pazarlama Müdürü Mirak Özoğlu’u Gayrimenkul Haber olarak ofislerinde ziyaret ettik.
Parça Parça Sahiplik Sistemi
Gayrimenkulde yeni bir satın alma modeli olarak ortaya çıkan RUUF satın alma sürecinin başlangıç aşamalarını kolaylaştırmayı hedefliyor. RUUF’un esasında bir finansal teknoloji (#fintech) şirketi olduğunu söyleyen Mirak Özoğlu: “Konuta erişmekte zorlanan, peşinatı bulunmayan veya yeterli peşinata sahip olmayanlara alternatif bir satın alma modeli sunuyoruz. Burada belirleyici rol üstlenen bir çatı gayrimenkul yatırım fonu (GYF) var. Biz RUUF olarak satın alma taleplerini iletiyor ve takip ediyor; Çatı GYF de ev alma işlemini gerçekleştiriyor. Alıcılar ile satış vaadi sözleşmesi yapılıyor ve aylık ödemeler ile parça parça sahiplik kazanılıyor.” bilgisini paylaştı.
RUUF Nasıl Çalışıyor?
Kendilerini ilk tanıdığımız zaman henüz daha yeni bir girişim olarak altyapı aşamasında olan RUUF, ön talepleri toplamaya başlamış. Sistemin nasıl çalıştığını sorduğumuz, RUUF Pazarlama Müdürü Mirak Özoğlu: “Kredili konut satın alımlarında maksimum %80 oranında kredi kullandırılır, %20 peşinat bulunması gerekirdi. Son BDDK açıklamasıyla bu oranlar değişti. Birinci el ve ikinci olmasına ve konut değeri oranına göre değişken bir şekilde uygulanması ile daha fazla peşinat ihtiyacı ortaya çıktı. Konut fiyat artışları da göz önüne alındığında konut edinme noktasında farkı alternatifler zaruri hale geldi.
RUUF, yeterli peşinatı olmayan ama gelir ve kredi derecesi iyi olan bireysel tüketiciler için bu aşamayı kolaylaştırıyor. İncelemelerden geçen kişiler kendileri almak istedikleri evi RUUF’a bildiriyor; bütçesi, ödeme limitleri ve evin fiyat araştırması sonrasında Çatı GYF bu evi alıyor. Kişilerle de bir satış vaadi sözleşmesi ve kira sözleşmesi yapılıyor. Tüketici, evin güncel üzerinden her ay 0.5’inin ödemesini yaparak yılda %6’sı; takriben 6.5 yılda %40’ının sahibi oluyor. Bu standart olmakla birlikte kişiler önceden peşinat verme veya ara ödeme yapma gibi alternatiflerle satın alma sürecini hızlandırabiliyor. Evin banka nezdindeki peşinat tutarı kadar sahipliğe RUUF ile ulaşan tüketiciler bu ödemeyi bankaya peşinat olarak gösterip kredilerini kullanabiliyor ve evin tam sahipliğini kazanıyor. RUUF aracılığı ile konut satın alanlar kendi sahiplik payları kadarının düşülmesi ile kiracı olarak evde ikamet ediyor. RUUF, satın alınacak evlerin kat mülkiyeti tapulu ve deprem sonrası olması şartı koşuyor.
Süreç içerisinde kişilerin iş ve özel hayatında bir değişiklik olması ve RUUF sisteminden çıkmak istemesi halinde, evin o andaki fiyatı Konut Fiyat Endeksine göre değerlendirilerek gerçekleşmiş ödemenin isabet ettiği hisse pay değeri kişilere ödeniyor. İstatistiklere baktığımızda Türkiye’de konut fiyatlarının her zaman enflasyon üzerinde artış gerçekleşiyor. Gün sonunda, kişiler, RUUF sistemiyle konut fiyatına endeksli bir yatırım yapmış oluyor. RUUF, konut fiyatlarını değerlerken Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksini baz alıyor. Bu sayede insanlar spekülasyondan uzak, resmi açıklamalar çerçevesinde artışları takip edebiliyor” bilgisini paylaştı.
Süreçler Nasıl İşliyor?
Tam olarak Ekim-Kasım ayları gibi yapılacak bir lansman ile duyurusunun yapılacağını belirten Mirak Özoğlu, şimdilerde ön başvuruları almaya başladıklarını belirtti. RUUF sistemine dâhil olmak için www.ruuf.com.tr adresinden üyelik işlemlerini yaparak başvuru adımlarını tamamlamak gerekiyor. Bundan sonra sistem çalışmaya başlıyor. Üyelik ve başvuru sürecinde kişilerin gerçek ve finansal bilgileri alınıp arka planda inceleme yapılıyor. Bir aşamadan sonra RUUF temsilcileri iletişimi başlatıp süreci yönetiyor.
Ödemeler ve Masraflar
RUUF sistemine dahi olanlar ne gibi ödemelerle karşılaşacağını sorduğumuz Mirak Özoğlu: “Üyelik işlemini yapmış ve bize satın almak istediği konut özelliklerini bildirmiş olanlar, almak istedikleri evin bir araştırmadan geçiriyoruz. Ev uygunsa süreç başlıyor. Tapu masraflarını konutu satın alan Çatı GYF karşılıyor. Tüketiciler, eğer ev emlak ofisi aracılığı ile satışta bulunuyorsa kendi komisyonlarını ödüyorlar. Ev satın alma aşamasında talep edilen kaporayı da kişilerin kendileri ödüyor ama sonrasında RUUF tarafından bunun iadesi yapılıyor. RUUF ise hizmet bedeli olarak konut değerinin %1.5’i kadar ödeme alıyor.” dedi.
RUUF Yatırımcıya da Fırsat Sunuyor
RUUF bireysel satın alma taleplerine yönelik bir girişim olduğu kadar yatırımcılar için de fırsatlar sunuyor. Konut satın almadan birikimini değerlendirmek isteyen tüzel kişiler ve nitelikli bireysel yatırımcılar da RUUF çatısı içerisinde yatırımcı olabiliyor.
Ev Sahiplik Oranı Düşüyor, Peşinat Yüzdesi Artıyor
2020 ve 2021 yılları konut satışı istatistiklerinde ilk el satışlarda düşüş, ikinci el konutlarda artış kayda geçti. Konut satılıyor ama konut sahiplik oranı düşüyor. BDDK’nın konut kredilerine getirdiği düzenlemede ise %30 – %50 arasında değişen bir peşinat gerektiriyor. Birinci elde 2 milyona kadar konutlarda %90 kredi öngörülüyor olmasına karşın son 1 yılda yaşanan konut fiyat artışı ile 2 milyon bandında sıfır konut sayısı da oldukça az sayıda olduğunu söyleyebiliriz.
Ülke ve sektör gerçeklerini göz önüne aldığımızda, konut satın almada alternatif modeller ve farklı finansal modellerin ortaya çıkışı kaçınılmaz ve zaruret gibi duruyor. Bu noktada; ülkemizden global arenaya açılma hedefiyle bir girişimin ortaya çıkışını olumlu karşılıyoruz.
Süreçlerini takip edip haberleştiriyor olacağımız RUUF girişimine Gayrimenkul Haber olarak başarılar diliyoruz…