İstanbul’da Faaliyet Gösteren Gayrimenkul Sektörü Dernekleri ve İTO 21 Nolu Gayrimenkul Hizmetleri Komitesi’nden Ortak Karar: Staj Şartı Kalkmasın!
Gayrimenkul sektörünün hareketli gündemine son günlerde bir yeni konu daha eklendi. Emlak sektörünün iş modeline çerçeve çizen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılması istenen “staj şartı” değişikliği ile sektörün niteliği biraz daha sekteye uğratılmak isteniyor.
İTO Gayrimenkul Hizmetleri Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, geçtiğimiz günlerde konuyu sosyal medya hesabından gündeme getirmiş ve biz de bunu haberlerimize taşımıştık. (Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği Adım Adım Kırpılıyor!) Bu gündemle sektörün sivil toplum dernek başkanları ve sektör medyası ile buluşan İTO Gayrimenkul Hizmetleri Komistesi, staj şartının devam etmesi için ortak bir görüşte birleşti.
Hakan Akdoğan: Sektörün Daha Nitelikli Bir Seviyeye Ulaşması İçin Çalışıyoruz
Staj şartı gündemi ile sektörün sivil toplum dernekleriyle Cemile Sultan Korusunda bir araya gelen İTO Gayrimenkul Hizmetleri Komitesi, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğindeki staj şartı değişikliği ve sektördeki sorunların iyileştirilmesi için yaptıkları çalışmaları aktardı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO 21 Nolu Gayrimenkul Hizmetleri Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, sektörü daha ileri taşımak için attıkları adımları aktardı. Toplantının asıl gündemini oluşturan staj şartının kaldırılması gündemi hakkında konuşan Akdoğan: “Sektörü daha ileri taşımak ve gelişmiş ülkelerdeki gibi nitelikli çalışanların olduğu bir meslek haline getirmeye çalışırken, staj şartının kaldırılması için yapılan çalışma tam olarak akıl tutulmasıdır. Bir sigorta poliçesinin kesilmesi için bile lise mezunu olsun istenmiyor. Hazır bir metne sadece adını yazıp imza atacak kişi için bile lisans şartı ararken, insanların hayatında alacakları en önemli kararlara yön veren kişilerin yetkinlik ve yeterliliklerini daha geriye götürüyorsunuz. Bu bir akıl tutulmasıdır. dedi. Bu konuda kamuoyu oluşturmak gerektiğini belirten Hakan Akdoğan, sektör derneklerinin ilgili kurumlara staj şartının kaldırılmamasını hakkında görüş iletmeleri gerektiğini belirtti. Hakan Akdoğan; İstanbul’un, gayrimenkul sektörünün büyümesi ve gelişmesinde, sorunlarının çözülmesi noktasında büyük bir misyonu var, bu noktada bu toplantıyı kıymetli buluyorum, dedi.
Mustafa Hakan Özelmacıklı Çalışmalar Hakkında Bilgi Verdi
İTO Gayrimenkul Hizmetleri komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Hakan Akdoğan’dan sonra sözü aldı ve sektördeki aksaklıklara karşı komitenin yapmış olduğu çalışmalara dair bilgiler verdi. Gündemin ana maddesini oluşturan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik‘teki “staj şartı”nın kaldırılması yönündeki taslak metine karşı devam etmesi hatta daha da ağırlaştırılması yönünde görüş beyan ettiklerini söyleyen Özelmacıklı; ” Bu taslak metin sadece deneyim şartı ile ilgili değildi; aynı zamanda mükerrer girilen ilanlarda fiyatların tek bir fiyat girilmesiydi. Biz bakanlığımızdan mükerrer ilan girilmemesini beklerken, sadece fiyat kontrolünün yapılmasını da tasvip etmiyoruz. Bizim amacımız mükerrer ilanların kaldırılması, yetkinin sadece bir emlak işletmesine verilebilmesi noktasında görüş beyan ettik.”
Sektöre dair bazı verileri de paylaşan Mustafa Hakan Özelmecıklı, gayrimenkul sektöründe 2009 yılında çalışan sayısı 33.000 iken günümüzde Eylül ayı itibariyle ücretli çalışan sayısının 122.000 seviyesine ulaştığını söyledi. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinin her halükarda sektörün kayıt altına alınması, çalışan kişilerin sigortalanması, vergi levhası alamsı ve odaya kayıt olması şekliyle de önemli başlıklar imza attığını söyledi. Özelmacıklı, Taşınmaz ticareti yönetmeliğindeki değişikliklerden itibaren; ilan portallarındaki ilan girişlerindeki kişi doğrulaması, yetki belgesi doğrulaması, işlem süreçlerindeki bir dizi iyileştirmelerin yapılması yönündeki çalışmalar hakkında kısa bilgiler aktardı.
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Nizamettin Aşa: Staj şartının kalkmasının isteyen illerin üç katıyız!
Mustafa Hakan Özelmacıklı’dan sonra konuşma yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa: “Staj şartıyla ilgili düzenlemenin talihsiz olduğunu belirtti. Emlakçılar Odası olarak bizim temsil ettiğimiz ve bizimle hareket eden 10 ilimiz var. Staj şartının kalkmasını istiyoruz diyen illerin hemen hemen üç katıyız. Bizler staj şartı kalkması dediğimiz halde halen bunun görüşe açılması bizi üzmüştür. Sektörde kalitenin artması için çaba sarf ederken bunun aşağı çekilmeye çalışması akıl alacak durum değildir.” dedi.
İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan: “Staj zorunluluğu Amerika’nın farklı eyaletlerinde 2-3 yıl arasında değişen bir süredir. Bu süre bizde de uygulanmalıdır. Tek yetki düzenlemesinde ise komitenin çalışma ve önerilerine harfiyen katılıyorum. Bu şekilde çıkarsa bir çözüm olmayacaktır. Tüketici dernekleri dahil olmak üzere bir piyasa denetimine ihtiyacımız var. Denetimlerin sonucunda da cezalar caydırıcı olmalı. İstanbul il ticaret müdürlüğünün 15 personelinin iyi niyetli çabalarıyla bu işin çözülmediğini görüyoruz.” dedi.
TÜGEM Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Şahin: “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin çıkış amacının mesleğimizi nitelikli insanlar tarafından yapılmasını teşvik etmek, tüketicinin aldığı hizmet kalitesini artırmak, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi gibi hedefler çerçevesinde belirlenmişti lakin durum her geçen gün kötüye gitmektedir. Baskılar neticesinde yönetmelikteki lise şartı kaldırılmış, ilköğretim mezuniyeti yeterli kabul edilmişti. Şimdi önümüze konulan taslak ise mesleğin herkes tarafından yapılabilmesinin önü açılmaya çalışmakta ve şartlar hafifletilmeye çalışılmaktadır. İnsan hayatında önemli bir yer tutan emlak aracılığı ciddi bilgi ve donanım ister, emek gerektirir. Deneyim şartının amacı sektöre girecek kişilerin taşınmaz ticaretinde uyulacak ilke ve kurallar kavramlarını sağlamak ve bu ticarete konu hizmetlere dair sözleşmeleri sahada tecrübe etmelerine fırsat vermektedir ve bunun için çok önemlidir.” dedi.
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Ynetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan, Lisanslı Emlak Müşavirleri ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Karabet Hemengül ve İstanbul Emlak Müşavirleri Başkanı Adnan Yeşiltaş toplantıda söz alarak staj şartının kaldırılması taslağına yönelik görüşlerini ilettiler.
İTO 21 Nolu Gayrimenkul Hizmetleri Komitesinin çağrısıyla bir araya gelen İstanbul Emlak Sektörü Sivil Toplum Dernekleri Başkan ve Temsilcileri, ortak karar ile staj şartının devam etmesi ve sektöre nitelik kazandıracak değişimlerin hayata geçirilmesi noktasında ortak duruş sergiledi.
Sektörün medya paydaşı olarak bizler de sektöre pozitif katkı sağlama amacı ve misyonuyla hareket ediyoruz. Sektör paydaşlarının ve tüketicilerin doğru bilgiye ulaşması amacıyla ilgili kurum, dernek ve kanaat liderlerinin görüş ve deneyimlerini aktarmaya devam edeceğiz.
Kemal Keskin
gayrimenkul Haber Genel Yayın Yönetmeni