Konutta umut küçülen ailede
Konut satışları istenilen düzeyde artmazken gayrimenkul üreticilerinin ümidi ise bireyselleşen ve küçülen aile yapısında.
Geçen yıl toplam konut stokuna 752 bin 587 yeni konut eklenirken, yüzölçümü bazında; yapı ruhsatı adeti önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.2 azaldı. Daire sayılarına göre yapı ruhsatı miktarı önceki yılın ilk yarısına göre yüzde 11.6 düştü. Yeni konut üretimi ve tamamlanan konutların arzı ise sürüyor. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’ne (GYODER) göre, doğal nüfus artışının getirdiği yeni konut ihtiyacı ile giderek küçülen ve bireyselleşen aile yapısının Türkiye’de konut talebini canlı tutacak. ‘GYODER Gösterge’ Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2017-2. Çeyrek Raporu’nda şu tespitlere yer verildi:
Lükste yavaşlama
-Kentleşen nüfusun 2023’te 71 milyon olması öngörülüyor. Bu göç kaynaklı kentleşme nedeniyle 2025’e kadar göç alan şehirlerde konut talebi devam edecek.
-Türkiye konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun sürüyor. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre yavaşlıyor.
-Gerek ülkemizle ilgili gerekse sektörle ilgili istikrar ve dinamik yapı devam ettikçe orta vadede eğilim büyüme yolunda olacak.
-Konut satışları, bu yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyrekle benzer seviyede gerçekleşti. Satışlarda ikinci çeyrek ile görmeye başladığımız mevsimsellik etkisinden kaynaklı yavaşlamanın konut kredisi faiz oranlarındaki artış ve yeni konut fiyat endeksindeki yavaşlama trendi ile birlikte üçüncü çeyrekte de devam edecek.
Şehriban Kıraç / Cumhuriyet