Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesini imzalamadan önce sözleşmede yer alan tüm bilgilerin doğruluğunu ve geçerliliğini teyit edin.
Ev sahibiyseniz ve kiralanabilecek bir gayrimenkulünüz varsa, yazılı bir kira sözleşmesinin olması çok önemlidir. Kiracınızla hukuki bir anlaşmazlığınız olursa, yazılı bir anlaşma niteliğinde olan ve hukuksal bağlayıcılık taşıyan kira sözleşmeniz sayesinde olumlu sonuç alma şansınız artar. Bununla birlikte kira sözleşmenizin bazı temel kiralama şartlarını içermesi ve usulüne uygun şekilde hazırlanmış olması gerekir. Peki kira sözleşmesi nasıl yapılır? Yasalara ve düzenlemelere uygun kira sözleşmesi nasıl hazırlanır? Detaylar bu yazımızda.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi, hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını koruyan bağlayıcı bir yasal belgedir. Bu sözleşme, hem kiracıyı hem ev sahibini güvence altına almak ve her iki tarafın da yasalarca belirlenen haklarını zamanı geldiğinde savunmak üzere tasarlanır. Böylelikle olası anlaşmazlık, çıkarma ya da zam durumlarında doğrudan kira sözleşmesindeki maddelere ve önceden belirlenen hükümlere bakılarak bu hükümlerin işaret ettiği temeller baz alınır. Elbette ev kira sözleşmesi nasıl yapılır diye araştırırken farklı durumlarda farklı kira sözleşmelerinin hazırlanması ve içeriklerinin duruma göre değiştirilmesi gerekebilir. Örneğin kira sözleşmesinin taraflarından birinin yabancı uyruklu olması durumunda dikkate alınması gereken hususlar farklı olabilir. Yabancı uyruklu kişilerle yapılan sözleşmelerin, Türk vatandaşlarının dahil olduğu sözleşmelerde noter onayı gerekmese bile, noter ve yeminli tercüman önünde imzalanması gerekmektedir. Aksi takdirde sözleşme geçersiz olacak ve yabancı uyruklu kişilerin ikamet ettikleri ülkede yaşamaları zorlaşabilecektir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
1. Sözleşmenin taraflarını ve sahibi olduğunuz konutun adresini belirtin. Mülkte yaşayan her kiracının adını ve iletişim bilgilerini eklediğinizden emin olun. Adınızı, iletişim bilgilerinizi ve konutun adresini ekleyin. Numarası yoksa mülkü açıklayın. Örneğin, bir evin odasıysa ve o katta yalnızca bir yatak odası varsa mülkün “üçüncü kattaki yatak odası” olduğunu belirtebilirsiniz.
2. Kira sözleşmesinin süresini ve nasıl sona ereceğini açıklayın. Aydan aya kiralama veya yıllık kiralama gibi kiralama süresinin ne kadar süreceğini listeleyin. Kiralama dönemini ayın ilk gününde başlatın. İkinizden birinin sözleşmeyi sonlandırmak istemesi durumunda sizin ve kiracının ne kadar bildirimde bulunması gerektiğini de ekleyin. Kısa vadeli veya aylık anlaşmalar için sizin ve kiracının ne kadar süre öncesinde fesih bildirimi vermesi gerektiğini düzenleyen özel yasalar hakkında bir avukata danışabilirsiniz.
3. Kira ve depozito bedellerini güncel olarak yazın. Kiranın aylık ne kadar olduğunu ve kiracının kirayı nereye ve nasıl ödemesi gerektiğini belirtin. Kiracının her ay kirayı banka hesabınıza havale yapmasını istiyorsanız IBAN belirtin. Gecikme ücretlerinin tutarını da ekleyin, ancak bunların aşırı olmadığından emin olun. Ayrıca depozito tutarını da belirtin. Güvenlik depozitosu ve gecikme ücretleri için ne kadar toplayabileceğinize ilişkin limitler hakkında da avukatınıza ya da gayrimenkul danışmanınıza danışabilirsiniz.
4. Kiralamaya nelerin dahil olduğunu açıklayın. Elektrik, gaz, su ve internet gibi herhangi bir hizmet sağlayıp sağlamadığınızı belirtin. Alternatif olarak, kiracının kamu hizmetlerine ilişkin sorumluluğunu belirtin. Kiraya nelerin dahil olup olmadığı konusunda net olun. Ev aletleri ve mobilya sağlıyorsanız, bunları bulaşık makinesi, ocak, buzdolabı, yatak ve kanepe gibi adlarıyla listeleyin.
5. Evcil hayvanlara karşı olan tutumunuzu belirtin. Evcil hayvanlara izin verilip verilmediğini, hangi türde, kaç tane olduğunu ve varsa hangi ek ücretlerin uygulanacağını yazın. Hayvan türünü sınırlamak istiyorsanız kiracının başka türde evcil hayvan getiremeyeceğini açıkça kira sözleşmesine ekleyin.
6. Her bir sakinin adı ve konut içinde bulunan kişi sayısını ekleyin. Eğer ilave kişi istemiyorsanız, konutta oturmasına izin verilen tek kişinin kiracı olduğunu ekleyin. Tüm bina sakinlerini listeleyin ve örneğin kiralık evde ikiden fazla kişinin kalamayacağını yazın. Bu sözleşmenin yalnızca siz ve kiracınız arasında olduğunu ve kiracının kirayı alt kiraya veremeyeceğini veya temlik edemeyeceğini de eklemeyi unutmayın.
7. Kiracılığın kurallarını standart olarak ekleyin. Yasadışı faaliyetlerin olmaması, tesiste sigara içilmemesi ve belirli bir saatten sonra gürültü olmaması gibi kiracıdan beklentilerinizi listeleyin. Kiracının kiracılık kurallarına uymaması durumunda sözleşmeyi feshedebileceğinizi ve sözleşmeyi uygulamak için kiracıyı mahkemeye götürmeniz gerekiyorsa yasal ücretlerden kiracının sorumlu olduğunu da ekleyin.
8. Kiralanan konutta hasara karşı tutumunuzu net bir şekilde ortaya koyun. Normal aşınma ve yıpranma dışındaki hasarlardan kiracının sorumlu olduğunu vurgulayın. Kiracının mülkü temiz durumda iade etmesi gerektiğini ekleyin. Kiracıyı hasarlı mülk için mahkemeye götürmeniz durumunda, yasal ücretlerden kiracının sorumlu olduğunu belirtin.
9. İmzaları atın. Siz ve kiracı, sözleşmenin en altını imzalamalı ve tarih atmalısınız.
Kira Sözleşmesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli?
- Kira sözleşmesini imzalamadan önce sözleşmede yer alan tüm bilgilerin doğruluğunu ve geçerliliğini teyit edin.
- Güvenilir bir kira kontratı için kira süresini netleştirin ve belirlenen süre öncesinde sözleşmenin feshedilmesi durumunda kiracının ödemek zorunda olacağı cezai tutarı da belirleyerek ayrı bir madde olacak şekilde ekletin.
- Aylık olarak verilecek olan kira bedeli hem yazı hem rakamla sözleşmeye eklenmelidir.
- Kira sözleşmelerindeki artış oranları, TÜİK tarafından belirlenen TÜFE oranından daha fazla bir oran olmaması kaydıyla, konut üzerindeki kira ücreti artış miktarı çerçevesinde gerçekleşir ve Yeni Borçlar Kanunu’na göre belirlenir.
- Depozito miktarı, üç aylık toplam kira bedelinden daha fazla olamaz.
- Aidat ve fatura bilgilerinin de kira sözleşmesine eklendiğinden emin olun. Kira sözleşmelerinde kiralanan konut site ya da rezidans gibi bir mülkse yönetmelik tarafından her ay ödenmesi zorunlu olan bir aidat tutarına tabi tutulabilir. Bunu göz ardı etmeyin ve kira sözleşmesine eklenmesini sağlayın.