Bakanlık Fikirtepe Kentsel Dönüşüme Çözüm İçin Sahada

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe kentsel dönüşüme çözüm için sahaya iniyor. İller Bankası ve Bakanlık çözümsüz adalara girecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe kentsel dönüşüme çözüm olmak için sahaya iniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bir taraftan hiç başlanmamış adalarda İller Bankası ve Kiptaş olarak devreye giriyoruz, bir taraftan da çözüm bulamayan grupları birbirinden ayırarak, yeni imarlar yaparak orada yol açıyoruz.” dedi.
Fikirtepe’deki olan bitene, yıllardır süren birtakım sıkıntılara göz yummadıklarını belirten Özhaseki, Fikirtepe’de çözüm ortağı olarak devreye gireceklerini söyledi.
Özhaseki;”Önce oradaki insanları dinledim. Platformlar var, derdini dile getirmeye çalışan insanların bir araya getirdikleri birliktelikler var, onları dinledim. Müteahhitler grubunu dinledim. Bulduğumuz çözümlerle şimdi Fikirtepe’de adeta çözüm ortağı gibi devreye giriyoruz. Biz oradaki sıkıntıları birkaç ana noktada tespit ettik. Sonra da her birine yeni çözümler getirdik. İnşallah yapacağımız son toplantıda da umarım orada 15-20 gün, bir ay içerisinde bir temel atma töreni düzenleriz. Binlerce insanı çözüme kavuştururuz. Aslında orada 60 civarında büyük ada var. Bu adalar içerisinde sadece 25 tanesi işi bitirmiş, işe başlamak üzere. 15 tanesi ihtilaflı, sıkıntılı ve adeta yıllardır yılan hikayesine dönen oradaki bu durumdan dolayı vatandaş müteahhitleri, müteahhitler de vatandaşları suçluyor.”
Bazı adalarda her bir köşede ayrı ayrı insanlarla anlaşan değişik müteahhitler bulunduğunu belirten Özhaseki, bu durumda bir araya gelerek anlaşmanın mümkün olmadığını söyledi.
LEVHAMIZI TAKACAĞIZ
Hiç hareket olmayan yerlerde İller Bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye gireceğini belirten Özhaseki, “”Bunun dışında zamanında girmiş, vatandaşın büyük bir çoğunluğunu ikna etmiş ama birkaç kişiye takıldığı için iş 2-3 senedir kendi ekonomik gücünü yitirmiş bir müteahhit grubu da var. Bir taraftan iki müteahhit arasında ayrım yaptığımızda imardan doğan haklarını kaybeden müteahhitler de var. Bütün bunlara ayrı ayrı çözümler getirdik. O çözümleri getirince işler hareketlenmeye başlıyor. Tahmin ediyorum ki bir 10 kadar adada temel atacağız, 5 kadarında da yıkıma başlayacağız. Bu 15 adada da nereden baksanız 15-20 bin kişiyi ilgilendiren bir hareket başlayacak. Orada nihayetinde hareketlenmeyen, hiç hareket olmayan yerlerde de İller Bankası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak gideceğiz ve levhamızı takacağız. Vatandaşı ikna edip işi bitireceğiz. Bu aşamadayız.”
MENZİLE GİDERKEN MENZİ ŞAŞIRMIŞ
Kentsel dönüşüme giren yerlerdeki konut stokunun artması konusunu da değerlendiren Özhaseki, şunları kaydetti:”Fikirtepe ile ilgili şu anda artık yapabilecek bir şey yok. Ok yaydan çıkmış, menzile giderken menzil şaşırmış. Biz onu menzile doğrultmaya çalışıyoruz. Orada bütün planlamalar yapılmış, yoğunluklar verilmiş. Artık kimi inşaatlar başlamış, kimi evler yıkılmış, kimi hafriyat aşamasında kalmış. Yeniden bir planlama söz konusu olmaz ama İstanbul özeli için söyleyecek olursak burada mutlaka bizim rezerv alanlarla rahatlamamız lazım. Bir mahallede dönüşüm olacağı zaman iki misli yoğunluk vererek işi çözemeyiz. İki misli konutu fazlalaştırarak insanları rahat ettiremeyiz. Çünkü oradaki sosyal donatı alanları dediğimiz okullar, yeşil alanlar, otoparklar, yollar vesaire iki misli büyümüyor. Evler çoğalıyor, yollar, okullar yeşil alanlar aynı kalıyor. O zaman bir başka felaket bekliyor. Bunu çözecek başka formüller ürettik şimdi. İstanbul için onları uygulayacağız.”
Özhaseki “rezerv alanlar” dendiğinde kamu arazilerinin de anlaşılması gerektiğini belirterek, kamu alanlarını da dönüşümlerde kullanacaklarını yineledi.
Askeri alanların yeşil alanlara dönüşmesinde bir istisna olmadığına vurgu yapan Özhaseki, şehrin çeperlerinde kalmış arazileri de değerlendirip bu noktaları rezerv alanlar olarak kıymetlendireceklerini söyledi.
FİKİRTEPE 2 YILDA DÖNÜŞECEK
Özhaseki, Fikirtepe’nin, öngörüldüğü gibi iki yıl içerisinde bitirileceğini belirterek, bunun inşaat hızı için makul bir süre olduğunu anlattı.
KİPTAŞ VE BAZI FİRMALAR ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI
Öte yandan, Fikirtepe kentsel dönüşüm alanında yaşanan tıkanıklığı gidermek amacıyla çalışmalarını hızlandıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mağduriyetleri gidermek için bir adım daha attı.
Bakanlık koordinesinde Fikirtepeki inşaatların bitirilmesi için yürütülen çalışma kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı toplantıda, Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve 2 firma yetkilisi arasında protokol imzalandı.
Habertürk