“Hisseli tarla satışları tarımsal üretime engel oluyor!”
Tarım arazilerinin atıl kalması ve tarım yapılamamasının arkasında, insanların tarım yapmaması mı yoksa başka bir etken mi var? Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Simge Emlak Değerleme Kurucusu Mustafa Altınkök, konu hakkında izlenimlerini aktardı.
Çalışma ve uzmanlık bölgesi olarak tarım arazilerinin yoğun olduğu Trakya bölgesini kapsayan, Silivri merkezli Simge Emlak Değerleme Kurucusu Mustafa Altınkök, tarım arazilerinin paylara bölünüyor olması, tarımsal çalışmanın önündeki resmi engel olduğu konusunda görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz….
“Tarım arazilerinin ekonomik bütünlüğünün korunması, tarımda verimliliğin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Türkiye’de tarımsal arazilerin tarlaların tarım topraklarının parçalanarak küçülmesi, tarımda verimliliğin azalmasına ve üretim miktarında kaybın yaşanmasına sebep olmaktadır. Trakya da toprakların parçalı yapıda olmasının en önemli nedeni miras yolu ile paylaşım ve hisse satışları sonucu yaşanan parçalanmalardır. Tarım topraklarının ve tarımsal üretim ile ilgili onlarca yasal düzenlemelerin olmasına rağmen yetersiz olması ve nüfus baskısı yaşayan tarım topraklarının hisseli veya bölünerek satışının yapılması tarımsal arazilerde faaliyetlerin sürdürülebilirliğini etkilemektedir.
Tarımda verim kaybına neden olan bu durum, yapısal düzenleyici mevzuatın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Türkiye’de tarımsal arazinin korunması ile ilgili çıkarılan yasal düzenlemelerde toprağın edinimi, kullanılması ve tasarrufuyla ilgili esaslar özel hukuk kapsamında belirlenmeye çalışılırken mülkiyet ekseninin ise tarımsal arazilerin son yıllarda parçalanarak hisselendirilmesi ve hukuksal mevzuatlarda açıklarla hisse satışları tarımsal arazilere üretim kaybına sebep olduğu görülmektedir. Trakya topraklarında yaşanan bu hisseli tarla satışları her gecen gün artarak devam etmektedir.. Şöyle ki; bir aile içerisinde bir tarlanın intikaller sonucunda 15-20 hisseye tekabül edecek bir duruma geldiğinde gayrimenkul yatırımcıları tarafından vekaleten toplanan bu hisseler büyük ve küçük paydaşlar içerisinde belli bir orana getirilerek aktarım sonucunda 300-400-500 m hisselere döndürülerek hisseli tarla konumuna getirilip tekrar satışı yapılıyor. Bunun sonucunda 10-20-30 dönümlük tarım arazileri 10-20-30 kişilik tarla hissesi durumuna dönmüş olmakla beraber o tarlada tarımsal üretim ekim dikim için hissedarlardan kira kontratı ve ÇKS (çiftçi kayıt sistemi) belgeleri düzenlenmesi ve alınması büyük sıkıntılar oluşturmakta mevcut araziyi tarlayı ekmek isteyen çiftçi bu arazi tarla için gerekli kayıtlı belgeleri tamamlamadan üretim ve desteklemelerden yararlanması imkansız hale geliyor bunun sonucunda her gecen yıl Trakya da tarımsal üretimde büyük bir kayıp yaşanmaya devam ediyor..
GELECEK YILLARDA böyle devam etmesi sonucu KÖYLERDEN KENTLERE göç sonucunda yaşanan tarımsal üretimdeki en büyük sıkıntının yanına artık yeni ve üretime çok büyük engel teşkil edecek bir sorunda HİSSELİ TARLA SATISLARI tarlalarda hisseler sonucu yaşanan sıkıntılar yaratacak olup Tarım toraklarında üretim için tarım için hisseli satış işlemlerinin durdurulması gerekmektedir.. Son bir kaç yılda tvlerde izlediğimiz boş kalan alanlarda tarım yapılmadığı gündeme gelmekte olup bunun temel sebebi bir tarlada 20-30 kişi kadar hissedarlar oluşması sonucudur.. “